Η γυναίκα έχει ανάγκη από κατανόηση και σεβασμό

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2016

Η γυναίκα έχει ανάγκη από κατανόηση και σεβασμό
Λένε, λένε, λένε.... Ότι είμαστε υστερικές, ότι είμαστε γκρινιάρες, ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε, και δεν λένε. Και τελικά τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο μια αγκαλιά κι ένα φιλί. Αυτό θέλουμε. 

Στοργή, αγάπη, κατανόηση και σεβασμό. Που ακριβώς είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις δηλαδή;

Σεβασμός!
“Σεβασμός στη σύντροφο σημαίνει αποδοχή και εκτίμηση για αυτό που είναι” εξηγεί η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου. Τόσο δύσκολο είναι; Μια γυναίκα θέλει να νιώθει ότι είναι αποδεκτή από το σύντροφό της, ότι του αρέσει ακριβώς όπως είναι, πως το καλύπτει. 

“Αυτό τη βοηθάει να παραμείνει ο εαυτός της και να διατηρήσει τα δικαιωματά της”. Διαφορετικά αρχίζει η γκρίνια. Άδικα;

“Όσο περισσότερο είναι δεμένη συναισθηματικά με τον σύντροφό της μια γυναίκα, τόσο πιο ευαίσθητη είναι στο επίπεδο του σεβασμού. 

Αν ένας άνδρας δεν σέβεται τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τα δικαιώματα και τις επιθυμίες της συντρόφου του, εκείνη τελικά θα αναγκαστεί να “παγώσει” τα συναισθήματα αγάπης που έχει για αυτόν, προκειμένου να ξαναβρεί τον εαυτό της”. Άδικα; Όχι πες μου...

“Συνήθως η πρώτη αντίδραση είναι η υποταγή, ιδίως όταν έχει σχέση με κάποιον που αγαπάει. Ωστόσο είναι πιθανό να γίνει περισσότερο κυριαρχική και απαιτητική όταν αρχίσει να νιώθει κακία για το σύντροφο που δεν τη σέβεται, ενώ δεν είναι απίθανο τότε να δούμε τον άνδρα να γίνεται παθητικός και εξαρτώμενος. Αλλάζουν δηλαδή οι ρόλοι” τονίζει η ψυχολόγος.

“Ωστόσο, μόνο όταν δούμε τον εαυτό μας σαν αξιόλογο άτομο, που αξίζει να το αγαπούν και να του φέρονται με εκτίμηση, μπορούμε να περιμένουμε σεβασμό από τους άλλους” διευκρινίζει η κ. Μίνου. Με λίγα λόγια, χωρίς αυτοσεβασμό δεν γίνεται τίποτα.

Φροντίδα!
Τι σημαίνει σχέση; Αλληλοπροσφορά, μοίρασμα. “Είναι σημαντικό ο σύντροφος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας αλλά και να νοιάζεται για αυτές. Έτσι νιώθεις σημαντική για τον σύντροφό σου. Όταν μια γυναίκα παίρνει στοργή από έναν άνδρα νιώθει πως οι ανάγκες της είναι βασικές και όχι εγωιστικές. 

Στην αντίθετη περίπτωση, όταν βρίσκεται σε ένα αδιάφορο περιβάλλον της είναι δύσκολο να επιβάλει τις ανάγκες της χωρίς να νιώθει αδυναμία, ενοχή ή να νομίσει ότι είναι εγωίστρια” σύμφωνα με την ψυχολόγο Ντόρα Μίνου.

Κατανόηση
“Κατανόηση σημαίνει να μοιράζεσαι και να σέβεσαι την άποψη του άλλου, να έχεις τη διάθεση να ανακαλύψεις και να βιώσεις την πραγματικότητα με τον τρόπο που αυτός τη βλέπει χωρίς να του επιβάλεις έναν άλλο τρόπο” τονίζει η κ. Μίνου. “Για τη γυναίκα είναι πρωταρχική και ουσιώδης η ανάγκη για κατανόηση. 

Όταν ο σύντροφος δεν αφιερώνει χρόνο και προσοχή ώστε να καταλάβει τα συναισθήματα και τις ανάγκες της είναι πολύ εύκολο εκείνη να πάθει σύγχυση και να αντιδράσει υπερβολικά”.

Ε ναι! Γιατί τα κρατάει, τα κρατάει, ταλαιπωρείται, καταπιέζεται, επιθυμεί, νιώθει, φως δεν βλέπει και ξεσπάει. 

“Όταν εκείνη μοιράζεται τον εαυτό της και ο σύντροφος ακούει παθητικά ή είναι αδιάφορος, την επηρεάζει τόσο ώστε να αυξάνεται η σύγχυση ή ο εκευρισμός της. 

Όταν μια γυναίκα είναι εκνευρισμένη κι ο άντρας κρίνει ότι είναι ανόητη ή τρελή, είναι εύκολο η γυναίκα να αρχίσει να αμφιβάλει για την ψυχική της υγεία”. Γιατί άνθρωπος είναι. 

Συναισθήματα έχει. Πόσο μπορείς να αντέξεις χωρίς κατανόηση; Πόσο μπορείς να αντιμετωπίζεις το παράλογο;

“Και για τους δυο συντρόφους η ιδανική τοποθέτηση για να πάρουν μια απόφαση είναι η εξισορρόπηση σκέψης και συναισθημάτων. 

Είναι αναγκαίο ο άνδρας να “ακούει για να καταλάβει”, ενώ η γυναίκα να βρει κατανόση όταν μοιράζεται τα προβλήματά της. Αυτό μπορεί να γίνει και να φέρει και ισορροπία στη σχέση μόνο όταν ο ένας προσπαθήσει να μπει για λίγο στη θέση του άλλου” καταλήγει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.

Μια λίγα λόγια, μην κατηγορείς τον εαυτό σου, διεκδίκησε την κάλυψη των αναγκών σου -είναι απαραίτητο, διατήρησε τον αυτοσεβασμό σου και σταμάτα να πιστεύεις πως είσαι παράλογη. Όταν το μέσα σου “κλωτσάει” σημαίνει πως έχεις δίκιο.
Η γυναίκα έχει ανάγκη από κατανόηση και σεβασμό
Epirusblog Gr
5 of 5
Περισσότερα για
Ακολουθήστε μας στο facebook:

Μοιράσου το

Η γυναίκα έχει ανάγκη από κατανόηση και σεβασμό | Treloi.eu | Τα καλύτερα του Internet