Πετάξτε τις Αποδείξεις: Σαρωτικές αλλαγές. Πόσες δαπάνες με κάρτες για να χτίσετε το Αφορολόγητο

Κυριακή, Οκτωβρίου 09, 2016

Τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων βάζει τελικά και για φέτος το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι αποδείξεις που έχουν συλλέξει μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι είναι χωρίς «αντίκρισμα».
Ειδικότερα, ούτε φέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη νομική υποχρέωση να κρατήσουν τις αποδείξεις, όπως και το 2015, για να «κερδίσουν» την έκπτωση φόρου κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων το 2017.
Άλλωστε, όπως επεσήμανε χθες, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τις αποδείξεις δαπανών, όπως συνέβαινε έως το 2014.
Από τη χρήση 2015 και για τη χρήση 2016, η έκπτωση φόρου ισχύει ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση και διαφύλαξη αποδείξεων.
Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι ο κ. Αλεξιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από φέτος, για έναν ή δύο μήνες, να ισχύσει το μέτρο των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, καθώς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αφήνουμε ανοιχτό το εάν από ένα διάστημα και μετά, από 1η Νοεμβρίου, από 1η Δεκεμβρίου θα ισχύσουν και για το 2016 αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος ή θα πάμε από 1η Ιανουαρίου 2017».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, καθώς αμέσως μετά την έλευση των δανειστών στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, εν όψει της έναρξης των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα χτίζεται με βάση τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
Συγκεκριμένα, δε, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι δαπάνες που πρέπει να δικαιολογούνται με πλαστικό χρήμα για να χτιστεί το αφορολόγητο θα πρέπει, ως ποσοστό εισοδήματος, να είναι:
* 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
* 15% για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ
* 20% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ
* 30% για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω.
Εκτός όμως από το «σίριαλ» των αποδείξεων, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε εν όψει της διάθεσης από τις 15 Οκτωβρίου του νέου ακριβότερου πετρελαίου θέρμανσης ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει βελτιώσεις στο επίδομα θέρμανσης, οι οποίες όμως θα οριστικοποιηθούν μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από την Ουάσιγκτον, όπου μετέχει στη σύνοδο του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος δε στο «καυτό» θέμα των κατασχέσεων ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κατάσχεση α’ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο», ενώ αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ διευκρινίζοντας ότι θα αντικατασταθεί με έναν πιο δίκαιο φόρο και θα στηρίζεται σε ένα νέο σύστημα εμπορικών αξιών.
Όσον αφορά το περιουσιολόγιο υπογράμμισε ότι θα πρόκειται για καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και «δεν υπάρχει περίπτωση μετά από αυτό να βάλουμε φόρο στο 
Πετάξτε τις Αποδείξεις: Σαρωτικές αλλαγές. Πόσες δαπάνες με κάρτες για να χτίσετε το Αφορολόγητο
Epirusblog Gr
5 of 5
Περισσότερα για
Ακολουθήστε μας στο facebook:

Μοιράσου το

Πετάξτε τις Αποδείξεις: Σαρωτικές αλλαγές. Πόσες δαπάνες με κάρτες για να χτίσετε το Αφορολόγητο | Treloi.eu | Τα καλύτερα του Internet