Ανασχηματισμός: Δραγασάκης-Φλαμπουράρης ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2016

Ανασχηματισμός: Δραγασάκης-Φλαμπουράρης ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματαΠρος την έξοδο ο Σκουρλέτης, εκτός υπ. Εργασίας ο Κατρούγκαλος - Σε εξέλιξη τα τηλεφωνήματα στους νέους υπουργούς - Σχέδον βέβαιη η υπουργοποίηση Τζανακόπουλου - Ερωτηματικά οι περιπτώσεις Γεροβασίλη, Κουρουμπλή

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε η τελική φάση για τη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Τα τηλεφωνήματα στους υποψήφιους νέους υπουργούς ξεκίνησαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Λίγο μετά τις 17:00 στη διαδικασία ενεπλάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οοποίος τηλεφωνούσε σε νέους και μετακινούμενους υπουργούς προκειμένου να οριστικοποιήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρωθυπουργός θέλει να σχηματίσει μία κυβέρνηση που να είναι αποφασισμένη, αλλά και να διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης πρόκειται να γίνει το μεσημέρι, προφανώς οι «καραμπόλες» από τις μετακινήσεις προσώπων δεν έχουν επιτρέψει την ανακοίωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Νεότερες πληροφορίες έλεγαν πως η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει μέχρι μέχρι τις 21:00 το απόγευμα.

Η Βουλή έχει ειδοποιηθεί από τις 10.30 το πρωί να ετοιμάσει την αίθουσα για την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

Το βασικότερο ερώτημα σε αυτό το ανασχηματισμό είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών από την σύνταξη του νόμου στη διενέργεια του διαγωνισμού με τους υποψήφιους καναλάρχες μέχρι το χειρισμό της «ήττας» από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός. Με αφορμή την αρνητική εξέλιξη του εγχειρήματος με τις τηλεοπτικές άδειες, πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να δουν τον υπουργό Επικρατείας να απομακρύνεται από το Μαξίμου και να αναλαμβάνει άλλο πόστο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής το επικρατέστερο σενάριο ήθελε τον κ. Παππά να αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, κατά πάσα πιθανότητα διατηρώντας παραλλήλως και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας.
Εμπλοκή με τον Νίκο Φίλη

Καραμπόλα φαίνεται ότι προκλήθηκε όταν έγινε σαφές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να αντικαταστήσει τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Το σχέδιο μετακίνησης του κ. Φίλη φαίνεται πως έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με κάποια στελέχη να επιχειρηματολογούν ότι πιθανή απομάκρυνση του σημερινού υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων θα φανεί σαν υποχώρηση μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κκ Ιερώνυμο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του υπουργού Παιδείας έχει βολιδοσκοπηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός Κώστας Γαβρόγλου. Οι ίδιες πηγές λένε ότι στον κ. Φίλη έχει προταθεί να μετακινηθεί στο υπουργείο Εργασίας.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Όλγα Γεροβασίλη φεύγει από κυβερνητικός εκπρόσωπος με κατεύθυνση πιθανότατα το υπουργείο Εσωτερικών ή έστω το Αγροτικής Ανάπτυξης, λένε οι τελευταίες πληροφορίες. Στη θέση της ως κυβερνητικός εκπρόσωπος πιθανόν πάει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα παραμείνει στη θέση του λένε ενημερωμένες πηγές.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να τεθούν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Ενέργειας ακούγονται τα ονόματα του Σωκράτη Φάμελλου που έγινε γνωστός ως πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο της νομιμότητας των δανείων σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα και του Στέργιου Πιτσιόρλα, νυν διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου. Εναλλακτικά, ως διάδοχος του Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος απομακρύνεται από το κυβερνητικό σχήμα, εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης.

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής μετακινείται μάλλον στο υπουργειο Ναυτιλίας για το οποίο νωρίτερα είχε ακουστεί το όνομα του μέχρι σήμερα υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. 

Οι σταθεροί και οι μετακινούμενοι

Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, φυσικά ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Κοτζιάς, λένε οι τελευταίες πληροφορίες για το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ο Ανδρέας Ξανθός στο υπουργείο Υγείας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης θα διατηρήσει το υπουργείο Υποδομών – χάνει κάποιες αρμοδιότητες μόνο του τομέα Μεταφορών, που πάνε στο Ναυτιλίας.

Αναβαθμίζονται από αναπληρωτές υπουργοί σε υπουργοί οι αρμόδιοι σήμερα για τη διοικητική ανασυγκρότηση Χριστόφορος Βερναρδάκης και για τον τουρισμό Έλενα Κουντουρά.

Κερδίζει έδαφος η ιδέα να παραμείνει ως υπουργός πλέον και ο Γιάννης Μουζάλας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Άλλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, εάν στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετηθεί άλλος υπουργός.

Η «Αυγή» επισημοποιεί τον ανασχηματισμό

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Αυγή» προαναγγέλει τον ανασχηματισμό στο σημερινό της πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Δυναμική επανεκκίνηση»:

Το ίδιο κάνει και η Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Ωδίνες ανασχηματισμού»:
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να διορθώσει «ανορθογραφίες» στο κυβερνητικό σχήμα, να κάνει ανοίγματα σε άλλους χώρους και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα ότι παραμένει ο κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Πιθανόν ο ανασχηματισμός να έχει εκπλήξεις πρώτου μεγέθους, ειδικά εάν επιφέρει αλλαγή ισορροπιών στο Μέγαρο Μαξίμου ή αξιοποίηση στελεχών ακόμη και από την κεντροδεξιά.

Κύριος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να έχει από τις επόμενες ημέρες και ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, μία κυβέρνηση που να είναι έτοιμη να υπογράψει τις αναγκαίες συμφωνίες με τους δανειστές, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Κάτι, που με το υπάρχον σχήμα δεν ισχύει. Γι’ αυτό και οι κύριες αλλαγές φαίνεται ότι θα αφορούν και τομείς σχετικούς με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Πρώτη αλλαγή θα είναι η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από την ενέργεια, καθώς διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ. Παρότι φαινόταν ότι θα αναλάμβανε άλλο υπουργικό πόστο, είναι πιθανό να τεθεί εκτός κυβέρνησης, καθώς η διαφωνία του με την επιλογή του Μαξίμου για τη ΔΕΗ είναι κάθετη. Για τη θέση του συζητείται ο Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ και άλλων ονομάτων.

Ισχυρό είναι πλέον και το ενδεχόμενο να φύγει ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το υπουργείο Εργασίας, αφού θεωρείται ένα φθαρμένο πρόσωπο που δύσκολα θα φέρει σε πέρας την αποστολή για τα εργασιακά. Λέγεται ότι αναζητήθηκε άλλο πρόσωπο για τη θέση, με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο  να είναι υποψήφιος, εκτός κι αν επιστρατευτεί κορυφαίο στέλεχος. Ο κ. Κατρούγκαλος παραμένει στην κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, με το σενάριο μετακίνησής του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή κάποιο από το Πολιτισμού ή το Παιδείας να είναι στο τραπέζι.

Αλλά και ένας τρίτος υπουργός που σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση, ο Γιώργος Σταθάκης του Οικονομίας, φέρεται υπό μετακίνηση – πιθανόν στο Ναυτιλίας – με ένα νέο πρόσωπο στη θέση αυτή. Συζητείται ακόμη και η αναβάθμιση του υφυπουργού Α. Χαρίτση.

Το μόνο κομμάτι που έχει ρόλο στη διαπραγμάτευση και φέρεται να παραμένει ως έχει είναι το υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διατηρεί τη θέση του.

Κοιτάνε την έξοδο 

Εκτός κυβέρνησης φέρονται οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Μόνο σε θαύμα ελπίζουν για παραμονή η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.http://www.protothema.gr/
Ανασχηματισμός: Δραγασάκης-Φλαμπουράρης ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα
Epirusblog Gr
5 of 5
Περισσότερα για
Ακολουθήστε μας στο facebook:

Μοιράσου το

Ανασχηματισμός: Δραγασάκης-Φλαμπουράρης ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα | Treloi.eu | Τα καλύτερα του Internet