Όταν οι άντρες και οι γυναίκες μετανιώνουν μετά το σεξ

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2016

Όταν οι άντρες και οι γυναίκες μετανιώνουν μετά το σεξ
Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, παρά το γεγονός ότι η σεξουαλική επαφή θεωρείται κατά γενική ομολογία, μία απολαυστική πράξη, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πάρα πολύ πιθανόν μετά το σεξ -κυρίως εκείνο της μίας βραδιάς- να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, όπως η μετάνοια και η απόρριψη. 

Γιατί;

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία, το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει αυτό που όποιος έχει περάσει χρόνο στον στίβο της ζωής, γνωρίζει εμπειρικά: μετά το σεξ, τα αισθήματα δεν είναι πάντα όμορφα. 

Αυτό που κάνει τη νέα έρευνα να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι επιχείρησε να εντοπίσει τους λόγους που αυτό συμβαίνει. Και όπως προκύπτει, κάθε φύλο έχει διαφορετικούς λόγους για να είναι δυσαρεστημένο μετά το σεξ.

Οι περισσότεροι έχουν βιώσει αρνητικά συναισθήματα μετά το σεξ

Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές κάλεσαν για να συμμετάσχουν στη μελέτη, τρεις ομάδες ανθρώπων, μία από τη Βραζιλία, μία από τη Νορβηγία και μία από τη βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά). Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ήταν άνω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Behavioral Sciences, το ποσοστό των ανδρών που έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά αρνητικά συναισθήματα μετά το σεξ κυμαίνεται από 79% έως 84%, ενώ το αντίστοιχο των γυναικών από 86% έως 89%.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα αρνητικά συναισθήματα μετά το σεξ ήταν: η ανάγκη παρηγοριάς, το αίσθημα αναξιότητας, το κλάμα, η αίσθηση ανικανότητας, η θλίψη, η απόρριψη, η μοναξιά, η ανασφάλεια, ο φόβος και η σύγχυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ένα μέρος των συμμετεχόντων στη μελέτη βρίσκονταν σε μακροχρόνιες σχέσεις, οι περισσότεροι από όσους ανέφεραν αρνητικά συναισθήματα, τα συνέδεσαν με one night stands και βραχυπρόθεσμες σχέσεις περιστασιακού σεξ, σύμφωνα με δηλώσεις των ερευνητών σε σχετικό δελτίο τύπου. 

Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι δεν είναι κάποια καινοφανής παρατήρηση ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν αρνητικά συναισθήματα μετά το σεξ, ειδικά μετά το σεξ της μίας βραδιάς. Αλλά το προκύπτον ερώτημα είναι «γιατί;», όπως δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair.

Οι πιο πολλές γυναίκες -συνειδητά ή υποσυνείδητα- αναζητούν ποιοτικότερους σεξουαλικούς παρτενέρ, επειδή ο ποιοτικός σύντροφος μπορεί να παράσχει ασφάλεια για τα παιδιά και ιστορικά και εξελικτικά, οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για τους απογόνους τους σε σχέση με τους άνδρες.

Έτσι, για αυτές «η σεξουαλική πράξη αυτή καθ' αυτή μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό που αισθάνονται για τον σύντροφό τους, αν πυροδοτηθούν οι κατάλληλες ορμόνες» και θέλουν τον άνδρα να μείνει κοντά. Αν δεν το κάνει, οι γυναίκες αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι άνδρες αισθάνονταν πολύ συχνότερα λύπη για τη σύντροφό τους μετά το σεξ, σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες αισθάνονταν σημαντικά συχνότερα το αίσθημα της απόρριψης μετά από ένα one night stand, σε σχέση με τους άνδρες, αν αυτό δεν προχωρούσε σε κάτι σοβαρότερο.

Η εξαίρεση στον κανόνα

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αν και τα παραπάνω στοιχεία ήταν κοινά για τους άνδρες από όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν, υπήρχε μία ομάδα γυναικών που ήταν η εξαίρεση: οι Νορβηγίδες, οι οποίες είχαν με διαφορά ανάμεσα στις υπόλοιπες γυναίκες τα λιγότερα και τα πιο ασθενή αρνητικά συναισθήματα, αν ένας άνδρας δεν έμενε πολύ καιρό μαζί τους μετά το σεξ. 

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι πρόκειται για αποτέλεσμα πολιτισμικής προσαρμογής, καθώς η Νορβηγία έχει επιτύχει μεγαλύτερα επίπεδα ισότητας των φύλων και σεξουαλικής απελευθέρωσης. 

Επομένως, το ενδεχόμενο στο μέλλον οι παραπάνω ισορροπίες να ανατραπούν μέσω της απενοχοποίησης του σεξ και της επίτευξης πραγματικής ισότητας, είναι υπαρκτό. Αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ξεπεραστούν αιώνες εξέλιξης οι οποίοι έχουν διαμορφώσει τα νευρικά μονοπάτια πίσω από τα συναισθήματά μας.

Καταλήγοντας, το σχετικό δελτίο τύπου επισημαίνει ότι τα ευρήματα δεν αφορούν, προφανώς, όλους αλλά τα δύο φύλα ως ομάδες και τονίζει ότι το βίωμα αρνητικών συναισθημάτων μετά το σεξ δεν είναι κάτι παράλογο ή αφύσικο. Είναι η αντίδρασή μας στις απαιτήσεις μας -οι οποίες απαιτήσεις μάς έφεραν ως είδος μέχρι εδώ.:pathfinder
Όταν οι άντρες και οι γυναίκες μετανιώνουν μετά το σεξ
Epirusblog Gr
5 of 5
Περισσότερα για
Ακολουθήστε μας στο facebook:

Μοιράσου το

Όταν οι άντρες και οι γυναίκες μετανιώνουν μετά το σεξ | Treloi.eu | Τα καλύτερα του Internet