Ποιοι χάνουν και ποιοι διασώζονται από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων [λίστα]

Πέμπτη, Μαΐου 25, 2017

Φωτογραφία: Eurokinissi
Eξι κατηγορίες ασφαλισμένων είναι οι χαμένοι του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που «κλείδωσε» με την πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για περίπου 200.000 ασφαλισμένους που αποχώρησαν και θα αποχωρήσουν από 13/5/2016 μέχρι και 31/12/2020.
Από την άλλη, τέσσερις κατηγορίες επίδοξων συνταξιούχων, περίπου 50.000, διασώζονται από διάφορες παραμέτρους του νέου συστήματος και αποφεύγουν τις απώλειες ή μπορούν να ελπίζουν ακόμη και σε καλύτερες αποδοχές.
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης είναι πλέον ίδιος για όλους, δημόσιους υπάλληλους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι τρόποι να αυξήσει κανείς την προσδοκώμενη σύνταξη είναι:
• Οσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος ασφάλισης, είτε με παραμονή στην εργασία είτε με εξαγορά χρόνου ώστε να μετρήσει στον υπολογισμό της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης.
• Οσο το δυνατόν υψηλότερος συντάξιμος μισθός, κάτι που μέσα στην κρίση είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Τον Ιούνιο
Οι πρώτες συντάξεις με τον νέο αυτό τρόπο υπολογισμού αναμένεται να εκδοθούν τον προσεχή Ιούνιο, έναν χρόνο μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου.
Σύμφωνα και με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, ειδικό σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, απώλειες μέχρι και 30% σε σύγκριση με τα ποσά που θα έπαιρναν αν μπορούσαν να φύγουν πριν τις 13/5/2016 θα έχουν κυρίως οι:
• Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ.
• Ασφαλισμένοι στο πρ. ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες (χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ).
• Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ στις πολύ υψηλές κατηγορίες, συγκεκριμένα στις δυο ανώτατες, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
• Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
• Ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ (γιατροί, υγειονομικοί κ.α.) ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
• Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Αντίθετα, διασώζονται ή κερδίζουν οι:
• Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης που αποχωρούν με μεσαίες αποδοχές, για παράδειγμα μέχρι 1.400 ευρώ.
• Ασφαλισμένοι στα πρ. Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών οι οποίοι δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές. Για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 20% θα κερδίσουν έξτρα ποσό που θα υπολογιστεί με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075%.
• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ.
• Δημόσιοι υπάλληλοι σε κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ που αποχωρούν με 30 και κάτω χρόνια ασφάλισης.
Χαμένοι θα είναι τελικά και όσοι έσπευσαν ή σπεύσουν να αποχωρήσουν από 13/5/2016 μέχρι και 31/12/2018 ώστε να «κερδίσουν» την ειδική προσωπική διαφορά που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τους νέους συνταξιούχους αυτής της 3ετίας. Πρόκειται για συνταξιούχους που θα έχαναν πάνω από 20% από τη μετάβαση στο νέο σύστημα (παλιός τρόπος υπολογισμού - νέος τρόπος) και κερδίζουν κάτι στο πλαίσιο μιας μικρής μεταβατικής περιόδου.
Οσοι έφυγαν το δεύτερο 6μηνο του 2016 δικαιούνται το 50% της διαφοράς αυτής, όσοι φύγουν φέτος το 33% και όσοι αποχωρήσουν του χρόνου το 25%. Με το πολυνομοσχέδιο, ωστόσο, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες ξεκαθαρίζεται πως αυτές οι προσωπικές διαφορές θα διατηρηθούν μόνο μέχρι 31/12/2018 και θα κοπούν συλλήβδην την 1/1/2019 σε όλους. Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ γνωστοποιεί επίσης στους εισηγητές και τα στελέχη του Φορέα πως ο υπολογισμός αυτής της προσωπικής διαφοράς θα γίνει «σε δεύτερο στάδιο αποκλειστικά με μηχανογραφικές εφαρμογές».
 Εθνος

Ποιοι χάνουν και ποιοι διασώζονται από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων [λίστα]
Epirusblog Gr
5 of 5
Περισσότερα για
Ακολουθήστε μας στο facebook:

Μοιράσου το

Ποιοι χάνουν και ποιοι διασώζονται από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων [λίστα] | Treloi.eu | Τα καλύτερα του Internet