«Ελληνικό πόδι» – Η μικρή αυτή ιδιομορφία στα δάχτυλα που έγινε αισθητικό πρότυπο

Κυριακή, Μαΐου 28, 2017

«Ελληνικό πόδι» – Η μικρή αυτή ιδιομορφία στα δάχτυλα που έγινε αισθητικό πρότυπο
Το «ελληνικό πόδι» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στη γλυπτική για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού είναι μεγαλύτερο από το πρώτο, δηλαδή το μεγάλο δάχτυλο. Μάλιστα, υπάρχει και αντίστοιχος ιατρικός όρος το «morton’s toe».
Οι τρεις τύποι ποδιών στη φυσιολογία
Στη φυσιολογία, όπως διαβάζουμε στο Newsbomb, υπάρχουν τρεις τύποι ποδιών: Το ρωμαϊκό, το ελληνικό και το αιγυπτιακό. Το ελληνικό είναι αυτό που παρουσιάστηκε παραπάνω. 
Το «αιγυπτιακό πόδι» είναι αυτό στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα. Τέλος, το ρωμαϊκό πόδι ή και «τετράγωνο πόδι» είναι αυτό που όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία.
Η μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, σε ποσοστό 70% με 80%, έχει το «αιγυπτιακό πόδι», το οποίο και θεωρείται οστεολογικά το πιο φυσιολογικό, εν εντιθέσει με το «ελληνικό πόδι» που στην ιατρική θεωρείται ως οστεϊκή δυσμορφία.Μάλιστα, το «ελληνικό πόδι» φέρεται να είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό.
Αισθητικό πρότυπο το «ελληνικό πόδι»
Tο «ελληνικό πόδι» αποτέλεσε αισθητικό πρότυπο από την αρχαιότητα ως την Αναγέννηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αγάλματα της ελληνικής αρχαιότητας τα οποία απεικονίζουν φιγούρες Ελλήνων, φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό καθαρό.
«Ελληνικό πόδι» – Η μικρή αυτή ιδιομορφία στα δάχτυλα που έγινε αισθητικό πρότυπο
Epirusblog Gr
5 of 5
Περισσότερα για
Ακολουθήστε μας στο facebook:

Μοιράσου το

«Ελληνικό πόδι» – Η μικρή αυτή ιδιομορφία στα δάχτυλα που έγινε αισθητικό πρότυπο | Treloi.eu | Τα καλύτερα του Internet