Στη φυλακή ξανά ο Τσοχατζόπουλος: Πόσα χρόνια φυλακή. Κατέρρευσε ο Άκης στη δίκη

Δευτέρα, Οκτωβρίου 30, 2017

Πόσα χρόνια φυλακή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Άκης Τσοχατζόπουλος;
Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα από μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε συμβάσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας του στο Εθνικής Άμυνας.
Ομόφωνα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε, όπως και πρωτοδίκως, και τους 16 κατηγορουμένους. Μεταξύ των ενόχων η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο άλλοτε στενός του συνεργάτης στο ΥΕΘΑ Γιάννης Σμπώκος αλλά και ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας.
Ανέκφραστος άκουσε από το εδώλιο την ομόφωνη καταδικαστική απόφαση ο 78χρονος Άκης Τσοχατζόπουλος, όπως και οι υπόλοιποι επτά παρόντες κατηγορούμενοι.
Η Βίκυ Σταμάτη δεν ήταν παρούσα στην εκφώνηση της απόφασης. Εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορο της, ο οποίος δήλωσε στους δικαστές ότι «η κα Σταμάτη καθυστέρησε λόγω του παιδιού της αλλά βρίσκεται καθ’ οδόν για το δικαστήριο».
Ποιοι καταδικάστηκαν
Ακριβώς τρία χρόνια (με μία συνεδρίαση την εβδομάδα) διήρκησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και των 15 συγκατηγορουμένων του.
Οι 5 γυναίκες δικαστές του Εφετείου της Αθήνας αποφάσισαν ομόφωνα την καταδίκη:
· του Ακη Τσοχατζόπουλου (20 έτη πρωτόδικη ποινή φυλακή),
· της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη (12 έτη πρωτόδικα),
· της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου (12 έτη πρωτόδικα),
· του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα (6 έτη πρωτόδικα με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας),
· της λογίστριάς του Φρόσως Λαμπροπούλου (13 έτη πρωτόδικα),
· του πρώην γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου (16 έτη πρωτόδικα),
· του κατασκευαστή Αστέριου Οικονομίδη (12 έτη πρωτόδικα),
· του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη (13 έτη πρωτόδικα),
· των χρηματιστών Οράτιου Μελά και Νίκου Αντωνιάδη (από 10 έτη πρωτόδικα) και
· της δικηγόρου, Μαρίας-Ταλίτα Τσεκούρα (10 έτη πρωτόδικα).
▪του Γιώργου Κωνσταντάτου (10 έτη πρωτόδικα),
▪του Νίκου Γεωργουλάκη (10 έτη πρωτόδικα).
Όλοι οι ανωτέρω καταδικάστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Προβλεπόμενη ποινή, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού, 10 έως 20 χρόνια.
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου αθωώθηκε από το σκέλος της κατηγορίας που αφορά σε αγορά ακινήτου στην Καλλιθέα.
Επίσης, Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος καταδικάστηκαν για μεταξύ τους παράνομη διακίνηση 10 εκατ. ευρώ κι όχι 40 εκ που κατηγορούνταν.
Οι υπόλοιποι 3 καταδικάστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση. Προβλεπόμενη ποινή έως 10 χρόνια φυλακή . Πρόκειται για τους:
▪Νίκο Καρατζά (6 έτη πρωτόδικα).
▪Παναγιώτη Σταμάτη (6 έτη πρωτόδικα) και
▪Γκούντρουν Μολντενχάουερ, πρώην σύζυγο Τσοχατζόπουλου (6 χρόνια πρωτόδικα).
Μάχη για τα ελαφρυντικά
Οι συνήγοροι υπεράσπισης δίνουν αυτή την ώρα την ύστατη νομική τους μάχη για να κερδίσουν κάποιο ελαφρυντικό για τους κατηγορουμένους, προκειμένου να μειωθεί η πρωτόδικη ποινή τους και να μην οδηγηθούν στη φυλακή.
Για τον Ακη Τσοχατζόπουλο οι δικηγόροι του θα ζητήσουν και αναστολή εκτέλεσης της εφετειακής ποινής μέχρι να κριθεί η αίτηση αναίρεσης της απόφασης που σκοπεύουν να καταθέσουν στον Αρειο Πάγο.
Θα υποστηρίξουν ότι ο 78χρονος πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας (τα οποία οδήγησαν και στην προ εξαμήνου αποφυλάκισή του) και θα επικαλεστούν απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του Ναυπλίου που το 2013 ανέστειλε μέχρι τον Αρειο Πάγο την εκτέλεση 20ετούς ποινής κάθειρξης που επιβλήθηκε σε 67χρονο για ανθρωποκτονία.
Μέχρι τώρα έχουν ζητήσει να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετά την πράξη του, καλής συμπεριφοράς.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αν δεν κερδίσει ελαφρυντικά ώστε να μειωθεί σημαντικά η πρωτόδικη καταδίκη του (20 χρόνια, η ανώτατη που προβλέπει ο νόμος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα) κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή.
Ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει και για την Βίκυ Σταμάτη.
Γιατί κινδυνεύει με νέα φυλάκιση ο Τσοχατζόπουλος
Απρόβλεπτος ρυθμιστής της… ελευθερίας του πρώην υπουργού στάθηκε μια διπλή «γκάφα» για την οποία τις τελευταίες ημέρες ο 78χρονος αναζητούσε έξαλλος εξηγήσεις από τους δικηγόρους του.
Τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την αποφυλάκιση του, το Mononews είχε αποκαλύψει το εισαγγελικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, η Δικαιοσύνη δεν αναγνωρίζει στον Ακη Τσοχατζόπουλο ούτε για μία από τις 1849 ημέρες που παρέμεινε κρατούμενος, ως έκτιση ποινής για την υπόθεση των εξοπλιστικών.
Το σύνολο των 5 ετών και 23 ημερών του εγκλεισμού του στον Κορυδαλλό, κρίθηκε ότι ήταν η (μερική) έκτιση της αμετάκλητης ποινής των 5,5 ετών για μια άλλη καταδίκη: αυτής για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης Πόθεν Εσχες, επειδή ο πρώην υπουργός δεν είχε δηλώσει την αγορά του νεοκλασικού ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Εδώ καταγράφεται η πρώτη «γκάφα»: ο κ.Τσοχατζόπουλος θα μπορούσε να είχε εξαγοράσει προς 10 ευρώ την ημέρα την καταδίκη του για το Πόθεν Εσχες. Η ποινή, όμως, δεν εξαγοράστηκε!
Με αποτέλεσμα να εκτιθεί σχεδόν στο σύνολο της (5 χρόνια και 23 ημέρες) ενώ ακόμα και οι περίπου 4 μήνες που απέμειναν, εξαγοράστηκαν τον περασμένο Μάιο, για να μπορέσει τελικά ο πρώην υπουργός να αποφυλακιστεί, με αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης καταδίκης για τα εξοπλιστικά.
Ακόμα πιο απλά; Αν ο 78χρονος είχε εξαγοράσει την ποινή του Πόθεν Εσχες, σήμερα θα είχε εκτίσει το 1/5 (που ορίζει ο νόμος για τους υπέργηρους κατάδικους) ακόμα και της πρωτόδικης 20ετής ποινής του για τα εξοπλιστικά. Δηλαδή, ανεξαρτήτου σημερινής αποφάσεως, θα ήταν ελεύθερος.
Όμως, η «γκάφα» έχει και συνέχεια. Στο έγγραφο του εισαγγελέα Εφετών Περικλή Δράκου που δημοσιοποίησε το Mononews διαβάζουμε:
· Η αμετάκλητη καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου σε ποινή 5,5 ετών για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες συγχωνεύθηκε (με δικαστική απόφαση το 2016) με την 20ετή πρωτόδικη καταδίκη για τους εξοπλισμούς.
· «Ως εκ τούτου – αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας – οι δύο ποινές, κατά τη διάρκεια της συγχωνεύσεως τους, είχαν απωλέσει την αυτοτέλειά τους, εκτιόμενες μέσω της συνολικής ποινής, η έναρξη της οποίας ήταν η 11η Απριλίου του 2012», ημέρα που ο Τσοχατζόπουλος συνελήφθη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Κι ενώ, μέσω της συγχώνευσης των δύο ποινών και των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για τους υπέργηρους κατάδικους, ο πρώην υπουργός θα είχε οριστικά «ξεχρεώσει» με τη Δικαιοσύνη, τα πάντα ανετράπησαν όταν, τον περασμένο Απρίλιο, έγινε δεκτό το 5ο αίτημα του και ανεστάλη η εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής του για τα εξοπλιστικά, μέχρι την έκδοση της εφετειακής απόφασης.
Όμως, αυτή η αναστολή είχε το εξής αποτέλεσμα, όπως το περιγράφει στο έγγραφό του ο εισαγγελικός λειτουργός:
· «Ανατραπείσης εν τοις πράγμασι της συγχωνεύσεως με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η ποινή για το Πόθεν Εσχες ανακτά μεν την αυτοτέλεια της αλλά η έναρξή της ανατρέχει στο χρόνο ενάρξεως της συνολικής ποινής. Έτσι ημερομηνία ενάρξεως της ποινής για το πόθεν έσχες είναι η 11η Απριλίου του 2012.»
Δηλαδή: εάν δεν είχε αιτηθεί, μόλις λίγους μήνες πριν την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου, την αναστολή της εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής του (για να αποφυλακιστεί προσωρινά), μόλις ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά ο κ.Τσοχατζόπουλος θα είχε εκτίσει το 1/5 της συγχωνευμένης ποινής του. Και θα ήταν οριστικά ελεύθερος.
Τσοχατζόπουλος: «Δεν θα αντέξω»
Μέσα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα φέρονται να ήταν οι συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Ακης Τσοχατζόπουλος και η σύζυγος του με τους δικηγόρους τους.
Από τη μια, ο πρώην υπουργός φέρεται να έλεγε: «Δεν θα αντέξω ούτε μια μέρα αν επιστρέψω στη φυλακή. Θα πεθάνω». Η δε Βίκυ Σταμάτη δεν ήθελε ούτε να σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο. Πίσω της έχει ένα ανήλικο παιδί που ήδη μέτρησε πολύτιμο χρόνο χωρίς την παρουσία της φυλακισμένης μητέρας του.
Από την άλλη, ο πρώην ΥΕΘΑ φαίνεται πως τώρα συνειδητοποιεί ότι «ξεχάστηκαν» σημαντικές «λεπτομέρειες» ή ελήφθησαν λανθασμένες αποφάσεις σε κομβικά ζητήματα της υπόθεσης του.
Οι πληροφορίες λένε πως σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ζητούσε εξηγήσεις για τη μη εξαγορά της ποινή του για το Πόθεν Εσχες αλλά και για την εσφαλμένη –όπως τη χαρακτηρίζει ακόμα και άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην υπουργό – απόφαση να ζητηθεί αναστολή εκτέλεσης μιας ποινής που σχεδόν είχε εκτιθεί στο σύνολο της.
«Ποιος φταίει; Γιατί δεν μου είπατε ότι πρέπει να πληρώσω την ποινή; Γιατί δεν σκεφτήκατε ότι θα υπάρξουν συνέπειες από την αναστολή;», είναι μερικές από τις απαντήσεις που επιτακτικά ζητούσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
Η εισαγγελική πρόταση
Τον περασμένο Ιούνιο, οι εισαγγελείς του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκαναν πρόταση… επιστροφής στη φυλακή για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και την Βίκυ Σταμάτη. Εισηγήθηκαν στους δικαστές να τους καταδικάσουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες στις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1.
Οι εισαγγελείς μίλησαν στις αγορεύσεις τους για «ένα δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιρειών με στόχο τη νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου» και για «εγκλήματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου».
Κατά την εισαγγελική πρόταση, το πολυτελές ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αγοράστηκε με μαύρο χρήμα από μίζες στα εξοπλιστικά, με την ανακαίνισή του να κοστίζει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Για την Βίκυ Σταμάτη οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι «είναι μια έξυπνη γυναίκα, απόλυτα ικανή να κατανοήσει πως η πολυτελής ζωή της στο πλευρό του τότε πανίσχυρου υπουργού ήταν από δωροδοκίες σε εξοπλιστικές συμβάσεις».
Για την Αρετή Τσοχατζοπούλου η εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή της ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν τα ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της.
Ο Νίκος Ζήγρας ήταν, κατά την εισαγγελέα, «η ασπίδα του Τσοχατζόπουλου, ο εξ απορρήτων του και δεν θα έκανε κάτι σε βάρος του διότι του χρωστούσε τη ζωή του λόγω της βοήθειας του στο σοβαρό πρόβλημα υγείας του».
Για τον Γιάννη Σμπώκο η εισαγγελέας υποστήριξε ότι διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, ζήτησε την καταδίκη του για διακίνηση 10 εκατομμυρίων ευρώ και όχι 40 εκατομμυρίων, όπως πρωτόδικα καταδικάστηκε.
Ζήτησε επίσης την απαλλαγή του για το σκέλος της κατηγορίας που τον φέρει ως διαχειριστή της off shore εταιρείας Nobilis.

Στη φυλακή ξανά ο Τσοχατζόπουλος: Πόσα χρόνια φυλακή. Κατέρρευσε ο Άκης στη δίκη
Epirusblog Gr
5 of 5
Περισσότερα για
Ακολουθήστε μας στο facebook:

Μοιράσου το

Στη φυλακή ξανά ο Τσοχατζόπουλος: Πόσα χρόνια φυλακή. Κατέρρευσε ο Άκης στη δίκη | Treloi.eu | Τα καλύτερα του Internet