Πόσο κοστίζει μια χρυσή λίρα σήμερα; Τι πρέπει να ξέρεις για να αποφύγεις επιτήδειους στην αγοραπωλησία

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2017

Πόσο κοστίζει μια χρυσή λίρα σήμερα; Τι πρέπει να ξέρεις για να αποφύγεις επιτήδειους στην αγοραπωλησία
Πως καταλαβαίνουμε αν μια λίρα είναι κάλπικη

«Έχε το ένα τρίτο της περιουσίας σου σε μετρητά, το ένα τρίτο σε χρυσό και το άλλο ένα τρίτο σε γή» έλεγε μια παλιά εβραϊκή παροιμία.

Ωστόσο σήμερα, όλο και περισσότεροι Έλληνες αναγκάζονται να ανοίξουν τα σεντούκια και να πουλήσουν τις χρυσές λίρες Αγγλίας προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» στον οικιακό προϋπολογισμό.

Είτε τις είχαν κληρονομήσει είτε τις είχαν αγοράσει σε μία άλλη καλύτερη, εποχή ως επένδυση για το μέλλον, σημασία έχει ότι τώρα τις δίνουν.

Οι Έλληνες κάτοχοι λιρών φοβούμενοι τυχόν «κουρέματα»προστρέχουν στην ασφάλεια του χρυσού. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η ΕΚΤ διέψευσε κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο και όλοι διαβεβαιώνουν πως οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλείς.

Στη πράξη τι ισχύει όμως; H Τράπεζα αγοράζει το χρυσό 36,72 ευρώ το γραμμάριο ενώ στα διάφορα αντ
αλλακτήρια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τον αγοράζουν 40 ευρώ συνήθως, αλλά λένε πολλοί ότι κλέβουν στο ζύγι.

Η συνηθισμένη χρυσή λίρα Αγγλίας έχει από σήμερα271,02 ευρώ αν πάμε να την πουλήσουμε στην τράπεζα. Στην περίπτωση που θελήσουμε να μετατρέψουμε τα μετρητά μας σε λίρες, θα πρέπει να πληρώσουμε 324 ευρώ για κάθε λίρα.

Οι λίρες ελέγχονται στον γκισέ από εξειδικευμένους υπαλλήλους για τη γνησιότητά τους. Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε κάποιο από τα πολλά ανταλλακτήρια χρυσού, ωστόσο η ΤτΕ φαίνεται ότι δίνει σε πολλούς μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

Η διαδικασία είναι απλή, όταν αφορά συναλλαγές έως 10.000 ευρώ. Απαιτείται απλώς ταυτότητα και επίδειξη κάποιου δημόσιου εγγράφου (όπως εκκαθαριστικό εφορίας ή ακόμα και δίπλωμα οδήγησης) που να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πελάτη.

Οι τιμές καθορίζονται από το δελτίο τιμών χρυσού και χρυσών νομισμάτων που εκδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ενδεικτικά, στις 3 Οκτωβρίου 2013, η τιμή αγοράς της λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής προσδιοριζόταν στα 218,85 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 264,59 ευρώ. Η λίρα Αγγλίας νέας κοπής στα 202,38 και 228,94, αντίστοιχα.

Μια τυπική χρυσή λίρα αποτελείται από χρυσό 22 καρατίων, το πάχος είναι 1,52 χιλιοστά και η διάμετρος 22,05 χιλιοστά. Το βάρος μιας χρυσής λίρας, ανεξαρτήτως χρονολογίας κοπής, είναι 7,9881 γραμμάρια και ο καθαρός χρυσός που περιέχει είναι 7,32 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό φιλοτελιστή Μάρκο Μαρινάκη, γιανα βεβαιωθεί κανείς αν οι λίρες του είναι γνήσιες, πρέπει να ελέγξει εάν είναι καθαρή η ομαλή τους επιφάνεια, εάν τα περιφερειακά δόντια δεν είναι συμμετρικά και δεν έχουν το ίδιο βάθος ή ακόμα και αν η κοιλιά του Αγ. Γεωργίου είναι τελείως επίπεδη (εάν είναι κάλπικη).

Πάντως για όσους δεν διαθέτουν λίρες, μπορούν να παρηγορηθούν με το ρητό του Καζαντζάκη: «δεν έχω τίποτε, δεν ελπίζω τίποτε, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύτερος».
Πόσο κοστίζει μια χρυσή λίρα σήμερα; Τι πρέπει να ξέρεις για να αποφύγεις επιτήδειους στην αγοραπωλησία
Epirusblog Gr
5 of 5
Περισσότερα για
Ακολουθήστε μας στο facebook:

Μοιράσου το

Πόσο κοστίζει μια χρυσή λίρα σήμερα; Τι πρέπει να ξέρεις για να αποφύγεις επιτήδειους στην αγοραπωλησία | Treloi.eu | Τα καλύτερα του Internet