Το ποιο ισχυρότερο «φάρμακο» κατά της άνοιας ο γάμος

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2017

Το ποιο ισχυρότερο «φάρμακο» κατά της άνοιας ο γάμος
Μια ακόμα επιστημονική μελέτη, ρίχνει φως γύρω από τους παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση άνοιας.

Σύμφωνα λοιπόν με τους Βρετανούς ερευνητές, ο γάμος, ακόμα και αυτός που φτάνει σε διαζύγιο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι εργένηδες και οι χήροι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα ‘Αντριου Σόμερλαντ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας και ψυχιατρικής “Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 15 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν πάνω από 800.000 ανθρώπους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι έχουν κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο μέλλον, ενώ οι χήροι 20%. Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για τους χωρισμένους.

Πιθανώς, ο γάμος ενθαρρύνει πιο υγιεινές συνήθειες (καλύτερη διατροφή, λιγότερο κάπνισμα και αλκοόλ κ.α.), ενώ ο ένας σύντροφος φροντίζει για την υγεία του άλλου, κάτι που έχουν δείξει και παλαιότερες μελέτες.

Πάντως, ο αυξημένος κίνδυνος για τους ανύπαντρους ίσως να μειώνεται διαχρονικά (για άγνωστους λόγους), καθώς όσες έρευνες είχαν γίνει πιο πρόσφατα, έδειξαν ότι ο κίνδυνος μελλοντικής άνοιας ήταν αυξημένος όχι κατά 42% αλλά 24% κατά μέσο όρο.

Το ποιο ισχυρότερο «φάρμακο» κατά της άνοιας ο γάμος
Epirusblog Gr
5 of 5
Περισσότερα για
Ακολουθήστε μας στο facebook:

Μοιράσου το

Το ποιο ισχυρότερο «φάρμακο» κατά της άνοιας ο γάμος | Treloi.eu | Τα καλύτερα του Internet